Return to Full Page

Astro Awani - Bank Pembangunan lantik Roni Abdul Wahab sebagai CEO baharu

Khamis, 8 April 2022

 

KUALA LUMPUR: Bank Pembangunan Malaysia Berhad (BPMB) melantik Roni Abdul Wahab sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan berkuat kuasa 8 April 2022.

 

Beliau menggantikan Arshad Mohamed Ismail, yang meninggalkan kumpulan pada Khamis selepas berkhidmat selama tiga tahun.

 

“Untuk rekod, Roni telah memegang peranan kepimpinan kanan dalam perbankan, pengurusan pelaburan dan sektor korporat.

 

Roni pernah berkhidmat di Khazanah Nasional Berhad sebagai Pengarah Eksekutif, Pelaburan dan juga merupakan Pengarah Urusan dan Ketua Negara Perbankan Global HSBC Bank Berhad Malaysia.

 

Terbaharu, beliau merupakan ahli lembaga bebas di Kumpulan Pengurusan Aset Maybank Berhad dan Pengerusi Maybank Islamic Asset Management Sdn. Bhd.

 

Pengerusi BPMB, Tan Sri Nazir Razak berkata, pihaknya berbesar hati mengalu-alukan Roni ke Kumpulan BPMB.

 

Beliau berkata, pengalaman kepimpinan Roni dalam perbankan dan pembangunan negara yang strategik akan menjadi aset kepada kumpulan semasa meneruskan perjalanan membina negara untuk menyokong perkembangan ekonomi Malaysia.

 

“Pelantikan ini membawa perspektif dan kekuatan baharu kepada kumpulan dan dengan sokongan daripada pasukan kepimpinan kanan, saya yakin Roni akan dapat membawa Kumpulan BPMB ke tahap tertinggi.

 

“Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada Arshad atas kepimpinan dan sumbangan beliau sepanjang tempoh perkhidmatan beliau sejak itu 2019, terutamanya untuk membawa ketenangan dan kestabilan kepada kumpulan selepas tempoh yang sukar untuk bank. Kami mendoakan yang terbaik untuk beliau pada masa hadapan,” katanya dalam satu kenyataan pada Khamis.

 

Sementara itu, mengulas mengenai pelantikannya, Roni berkata, BPMB adalah institusi kewangan pembangunan utama negara dengan mandat menyokong syarikat dan projek yang menggalakkan pertumbuhan sosio-ekonomi.

 

"Saya bersyukur atas peluang itu dan pastinya saya berharap untuk bekerja rapat dengan pasukan," katanya. - DagangNews.com

 « Back