Return to Full Page

Sabah Ports dapat biaya projek sambungan jeti
Selasa, 25 Februari 2020
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

Sabah Ports Sdn Bhd (Sabah Ports) memperoleh kemudahan pembiayaan Tawarruq berjumlah RM80 juta daripada Bank Pembangunan Malaysia Berhad (BPMB) bagi membiayai projek penyambungan jeti Terminal Minyak Sapangar Bay.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif BPMB, Arshad Mohamed Ismail berkata, projek itu akan membawa banyak perubahan positif ke kawasan pelabuhan dan negeri itu sendiri.

Bank Pembangunan akan terus menyokong agenda pembangunan sambil mempromosikan sektor kepentingan strategik kepada pembangunan sosio-ekonomi keseluruhan negara, katanya dalam satu kenyataan. Kemudahan pembiayaan Tawarruq ditawarkan di bawah Dana Maritim BPMB 2.0.

Bank juga menawarkan kemudahan pembiayaan lain di bawah Dana Transformasi Perindustrian, Dana Pembiayaan Pembangunan Mampan, Dana Pengangkutan Awam dan Dana Infrastruktur Pelancongan.

Sementara itu, Pengarah Urusan Pelabuhan Sabah, Ng Kiat Min berkata, syarikat itu berharap untuk melaksanakan peranan yang lebih penting dalam mempromosikan aktiviti minyak dan gas dan perkhidmatan maritim di negeri itu.« Back