Return to Full Page

KUALA LUMPUR, 2 April 2024

Bank Pembangunan Malaysia Bhd (BPMB) mengumumkan pelantikan Datuk Sulaiman Mohd Tahir sebagai Pengerusi dan Pengarah Bukan Bebas Eksekutif yang baharu berkuat kuasa 20 Mac 2024 ini.

Sulaiman membawa bersamanya pelbagai pengalaman kepimpinan kanan meliputi lebih daripada tiga dekad dalam landskap kewangan Malaysia, termasuk tempoh beliau baru-baru ini sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Kumpulan di AmBank.

Bank Pembangunan memainkan peranan penting dalam pembangunan negara sejak 50 tahun kebelakangan ini di mana beliau bertuah kerana berpeluang untuk berkhidmat di institusi ini dan menyumbang kepada negara.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Bank Pembangunan, Roni Abdulwahab, berkata bagi pihak pengurusan, pihaknya mengucapkan selamat datang kepada Datuk Sulaiman.

"Kepimpinan dan bimbingan beliau sebagai pengerusi akan memainkan peranan penting dalam mengemudi Bank Pembangunan ke arah mencapai strategik.

"Kami objektif dan menggalakkan pertumbuhan yang mampan, sambil menyampaikan modal impak untuk pembangunan negara dan kami tidak sabar untuk bekerja dengannya," katanya.« Back