Return to Full Page

KUALA LUMPUR, 1 April 2024

Bank Pembangunan Malaysia Berhad (BPMB) melantik Datuk Sulaiman Mohd Tahir sebagai pengerusi dan pengarah bebas bukan eksekutif terbaharu berkuat kuasa 20 Mac.

Dalam satu kenyataan hari ini, bank itu berkata, Sulaiman mempunyai lebih 30 tahun pengalaman kepimpinan dalam landskap kewangan Malaysia, termasuk tempoh jawatan terkini beliau sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Kumpulan AmBank.

"BPMB mempunyai peranan penting dalam pembangunan negara sejak 50 tahun lalu.

"Saya bertuah kerana berpeluang untuk berkhidmat kepada institusi yang begitu hebat dan dapat menyumbang kepada negara," kata Sulaiman.

Sementara itu, CEO Kumpulan Bank Pembangunan Roni Abdulwahab berkata, kepimpinan dan bimbingan Sulaiman sebagai pengerusi akan memainkan peranan penting dalam mengemudi BPMB ke arah mencapai objektif strategiknya.

"Ia juga menggalakkan pertumbuhan mampan, sambil kami menyampaikan modal impak untuk pembangunan negara. Kami berharap dapat bekerja dengannya.

"Bagi pihak pengurusan, kami ingin mengucapkan selamat datang kepada Sulaiman," tambahnya.

BPMB, yang kebanyakannya menyediakan pembiayaan jangka sederhana hingga panjang kepada sektor strategik ekonomi, dimiliki oleh kerajaan melalui Menteri Kewangan Inc sebagai pemegang saham tunggalnya.

Syarikat itu dikawal selia dan diselia oleh Bank Negara Malaysia di bawah Akta Institusi Kewangan Pembangunan 2002.

Jumlah aset adalah lebih RM27 bilion pada akhir 2022, menurut angka terkini yang tersedia.« Back