Return to Full Page

KUALA LUMPUR, 1 April 2024

Bank Pembangunan Malaysia Bhd. (BPMB) hari ini mengumumkan pelantikan bekas ketua pegawai eksekutif AMMB Holdings Bhd, Datuk Sulaiman Mohd Tahir sebagai pengerusinya, berkuat kuasa 20 Mac 2024.

Ketua Pegawai Eksekutif BPMB, Roni Abdulwahab berkata, kepimpinan dan bimbingan Sulaiman sebagai pengerusi akan memainkan peranan penting dalam mengemudi BPMB ke arah mencapai objektif strategik dan menggalakkan pertumbuhan mampan.

“Dan pada yang sama, kami akan menyampaikan modal impak untuk pembangunan negara,” kata Roni dalam satu kenyataan. “Kami berharap dapat bekerja dengannya.”

BPMB, yang kebanyakannya menyediakan pembiayaan jangka sederhana hingga panjang kepada sektor strategik ekonomi, dimiliki oleh Kerajaan melalui Menteri Kewangan Inc. sebagai pemegang saham tunggalnya.

Syarikat dikawal selia oleh Bank Negara Malaysia di bawah Akta Institusi Kewangan Pembangunan 2002. Jumlah aset berjumlah lebih RM27 billion pada akhir 2022, menurut angka terkini yang tersedia.

“BPMB mempunyai peranan penting dalam Pembangunan negara sejak 50 tahun lalu”, kata Sulaiman.

“Saya bertuah kerana berpeluang untuk berkhidmat kepada institusi yang begitu hebat, dan dapat menyumbang kepada negara ini,” – DagangNews.com« Back