Return to Full Page

DagangNews.com – Bank Pembangunan langgan program sukuk ijarah bernilai RM100 juta bagi pembinaan kampus baharu Universiti Antarabangsa Quest

 

KUALA LUMPUR, 5 September 2023

 

Kumpulan QI, sebuah konglomerat multinasional, melancarkan Program Sukuk Ijarah bernilai RM100 juta, Bersama Bank Pembangunan Malaysia Bhd (BPMB) yang menjadi pelanggan utama.

 

Sukuk Ijarah dikeluarkan melalui Silver Formula ABS Bhd (SFAB), sebuah syarikat tujuan khas ditubuhkan untuk menjalankan urus niaga.

 

Inisiatif strategik ini menyerlahkan komitmen teguh QI terhadap pertumbuhan dan pengembangan, dengan tumpuan utama melabur dalam pembangunan perniagaan pendididkan tertiarinya, Universiti Antarabangsa Quest.

 

Kampus Universiti Antarabangsa Quest seluas 4.04 hektar akan datang dilengkapi dengan kemudahan terkini, mempromosikan persekitaran pembelajaran yang kondusif.

 

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Bank Pembangunan, Roni Abdulwahab berkata, pihaknya memastikan semua pembiayaan mereka memberikan manfaat sosial, ekonomi dan kesan alam sekitar melalui pengukuran impak terhadap rangka kerja Pembangunan Negara (MIND).

 

“MIND melengkapkan penilaian kredit kami dan pembangunan kampus baharu Universiti Antrabangsa Quest di Ipoh menyediakan jalan untuk kami memupuk kesam pembangunan yang akan meningkatkan akses kepada pendidikan tinggi kepada semua lapisan masyarakat termasuk golongan berpendapatan rendah.

 

“Melalui universiti, kami memenuhi misi untuk menyediakan peluang yang sama untuk pelajar, di samping menjana prospek pekerjaan yang bermakna di wilayang Gunung Lang.

 

“Inisiatif ini berfungsi untuk mengecilkan perbezaan dalam pembangunan antara berbeza wilayah negeri. Paling penting, ia boleh menjadi percikan yang mencetuskan kemajuan ekonomi Gunung Lang, melangkau pelancongan, ”katanya dalam kenyataan media di sini hari ini.

 

Turut hadir dalam majlis itu, Pengerusi Eksekutif Kumpulan QI, Datuk Seri Vijay Eswaran, Canselor Universiti Antrabangsa Quest, Tun Arifin Zakaria, Pengarah Urusan Perbankan Korporat dan Pelaburan Kumpulan Bank Pembangunan, Mohamed Nazri Omar, Pengarah Urusan Kumpulan QI, Kuna Senathirajah dan Ketua Kumpulan Perbankan Korporat dan Penasihat BPMB, Wee Yee Tat.

 

Dalam pada itu, Vijay pula berkata, melabur dalam pertumbuhan Universiti Antarabangsa Quest melangkaui pembinaan institusi berprestij, yang mana adalah mengenai memupuk para pemimpin esok.

 

“Seperti yang saya sering tekankan, pendidikan berfunsgi sebagai landasan yang mana warisan besar dibina. Kekuatan sebenar pendidikan tinggi bukan sahaja terletak pada ilmu yang disampaikan, tetapi pada transformasi mendalam yang diberikannya kepada individu dan masyarakat.

 

“Untuk meninggalkan legasi bermakna mencipta impak positif yang melangkaui kekangan masa dan secara positif mempengaruhi kehidupan yang tidak terkira banyaknya.

 

“Melengkapkan komitmennya terhadap pendidikan mampu milik, program biasiswa Kumpulan QI memperkasakan beribu-ribu pelajar yang layak sejak 2017, menganugerahkan berjuta-juta pelajar biasiswa,” katanya. – DagangNews.com« Back