Return to Full Page

Warta Rakyat - Nazir Razak bersara sebagai pengerusi Bank Pembangunan>

 

KUALA LUMPUR, 20 April 2023

 

BANK Pembangunan Malaysia Bhd (BPMB) mengumumkan Datuk Seri Nazir Razak akan bersara sebagai pengerusi bukan eksekutif selepas tamat tempoh perkhidmatan dua tahunnya pada 22 April 2023.

 

Adik kepada bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak itu mengucapkan terima kasih kepada kerajaan atas peluang untuk berkhidmat dengan BPMB sejak dua tahun lalu.

 

“Pada masa ini kami berjaya menyelesaikan penggabungan dengan Danajamin, mengukuhkan barisan pengurusan kami dengan ketara, menambah baik operasi dan tadbir urus keseluruhan, menghasilkan Kumpulan BPMB yang lebih kukuh dan bersepadu hari ini,” kata Nazir.

 

Veteran industri kewangan itu menyerlahkan lagi kejayaan bank pembangunan itu dalam melancarkan Agenda 2025 – program transformasi tiga tahunnya dan menerapkan kaedah objektif untuk menilai pinjaman dan pelaburan melalui rangka kerja Mengukur Kesan terhadap Pembangunan Negara (MIND).

 

Nazir yang juga bekas Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengerusi Kumpulan CIMB, menyertai BPMB pada 2021 untuk menyelia rancangan penggabungan institusi kewangan pembangunan di negara ini.

 

Pelan itu menghasilkan penggabungan antara Danajamin Bhd dan BPMB pada 2023. Penggabungan antara SME Bank dan Exim Bank yang sepatutnya berlaku, seperti diumumkan dalam belanjawan persekutuan 2020, masih dalam perancangan.

 

“Saya mendoakan yang terbaik kepada lembaga pengarah, pengurusan dan kakitangan untuk masa hadapan. BPMB berada pada kedudukan kewangan yang kukuh dan berpotensi untuk memberi kesan yang lebih besar kepada pembangunan negara.

 

“Saya kini akan dapat mendedikasikan lebih banyak masa saya kepada pelaburan ekuiti persendirian Asean dan peranan baharu saya sebagai pengerusi Majlis Penasihat Perniagaan Asean Malaysia,” katanya, lapor FMT.



« Back