Notable Projects

Bank Pembangunan Malaysia Berhad (BPMB) amat berbangga dengan kepelbagaian portfolio pelanggan dan projeknya yang telah memberi impak besar kepada pembangunan negara. Projek-projek ini, disokong oleh pembiayaan dan kepakaran Bank, telah menyumbang kepada infrastruktur, ekonomi dan pertumbuhan perniagaan tempatan Malaysia. Beberapa projek penting termasuklah:

Pembiayaan dari Bank Pembangunan: RM 323 juta (2004)

Terowong SMART adalah saliran perparitan banjir dan struktur jalan raya di Kuala Lumpur. Terowong sepanjang 9.7 km itu mengalihkan jumlah air banjir yang besar semasa ribut lebat dan mengurangkan kesesakan untuk purata ~30,000 kereta setiap hari dengan menghubungkan kawasan Sungai Besi dan Kampung Berembang. Ia mengoptimumkan penggunaan tanah dengan menyediakan penyelesaian praktikal untuk mengurangkan kesan banjir dan memudahkan aliran trafik. Sejak 2007, terowong SMART telah mengalihkan air banjir lebih daripada 40 kali, menjimatkan anggaran RM 1.4 bilion kemungkinan kerosakan awam.

SMART Tunnel

Pembiayaan dari Bank Pembangunan: RM 704 juta (1999) & RM1,497 juta (2003)

Kereta api berkelajuan tinggi itu menghubungkan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) ke KL Sentral. Perkhidmatan kereta api menyediakan pengangkutan yang boleh dipercayai dan cekap kerana ia memendekkan masa perjalanan sejauh 57 km daripada 1 jam kepada 28 minit. Ia memainkan peranan penting dalam meningkatkan ketersambungan dan kemudahan untuk pelancong untuk pergi dan pulang dari KLIA, menyumbang kepada kebolehcapaian keseluruhan dan infrastruktur pengangkutan bandar. Ini adalah projek inovatif utama yang kami berbangga menjadi sebahagian daripadanya.

ERL Train

Pembiayaan dari Bank Pembangunan: RM 360 juta (2014)

Projek ini menyampaikan 1,504 unit rumah kediaman kepada penjawat awam yang bekerja di Putrajaya. Pilihan rumah mampu milik membantu pengambilan dan pengekalan, menggalakkan kestabilan tenaga kerja dan meningkatkan penyampaian perkhidmatan awam. Adalah penting untuk kami menyumbang untuk menyediakan akses kepada pilihan rumah mampu milik kepada penjawat awam kerana mereka mendedikasikan kerjaya dan kehidupan mereka kepada perkhidmatan awam untuk memenuhi keperluan dan kepentingan rakyat.

Weststar Contruction

Pembiayaan dari Bank Pembangunan: RM 30,000 (1982) & RM 213 juta (2015)

Ramly bermula sebagai perniagaan keluarga kecil-kecilan, dengan menjual burger di Lembah Klang. Dengan modal permulaan RM 30,000, mereka mendirikan gerai burger dan menggunakan selebihnya sebagai modal kerja. Menjelang 1985, mereka memindahkan pengeluaran ke kilang-kilang di Kawasan Perindustrian Bandar Tun Razak dengan pengeluaran patti burger harian sebanyak 100,000 keping. Pada 2015, Ramly mengumumkan rancangan untuk membina kilang daging diproses terbesar di Asia untuk meningkatkan lagi kapasiti pengeluaran. Pada 2019, kilang automatik sepenuhnya telah siap dan boleh menghasilkan 70,000 MT pelbagai barangan makanan yang diproses dengan sebahagian besar disasarkan untuk dieksport ke China, Thailand dan Myanmar. Kami menghargai hubungan kami dengan Ramly, kerana ia telah mengharungi hampir empat dekad dan merupakan cerminan keupayaan kami untuk berkembang seiring dengan pelanggan kami.

Ramly

Pembiayaan dari Bank Pembangunan: RM 509 juta (1999)

Lebuhraya SPRINT berfungsi sebagai arteri pengangkutan penting di Lembah Klang kerana ia mengurangkan kesesakan antara Damansara, Petaling Jaya dan Kuala Lumpur melalui Laluan Kerinchi, Damansara Link dan Penchala Link. Kebolehcapaian yang disediakan oleh lebuhraya ini juga telah menyumbang kepada pembandaran dan pertumbuhan pembangunan kediaman dan komersial di kawasan sekitar. Kesalinghubungan itu dipertingkatkan lagi dengan penyepaduan dengan pelbagai sistem pengangkutan awam.

Sprint Highway

Pembiayaan dari Bank Pembangunan: RM 20 juta (2014)

Belum Rainforest Resort ialah salah satu destinasi percutian ekopelancongan terulung di Malaysia, terletak di tengah-tengah Hutan Hujan Belum-Temengor. Ia adalah salah satu hutan hujan tertua di dunia dan habitat kepada pelbagai jenis flora dan fauna termasuk harimau Malaya, gajah Asia dan bunga Rafflesia. Resort ini mengikuti amalan mampan dan mempromosikan pelancongan yang bertanggungjawab kerana ia meminimumkan jejak ekologinya dan menyumbang kepada pemuliharaan hutan hujan. Kumpulan MKN memohon pembiayaan Bank Pembangunan untuk menikmati subsidi kerajaan skim pelancongan bagi membiayai usaha pembesaran dan pengubahsuaiannya.

Belum Rainforest Resort

Pembiayaan dari Bank Pembangunan: RM 800 juta (1999)

Pembangunan bandar seluas 72 ekar di Brickfields menjadikannya hos pembangunan komersial dan hab rel bersepadu, menghubungkan LRT Kelana Jaya, KTM, KL Monrail, ERL dan MRT di bawah satu stesen pusat. Rangkaian pengangkutan awam bersepadunya menampung purata 200,000 penumpang setiap hari sebelum pandemik COVID-19. Pada tahun 2000, Bank Pembangunan & Infrastruktur Malaysia Berhad (BPIMB) dan Macquarie (Malaysia) telah dilantik sebagai penasihat kepada terbitan sukuk KL Sentral untuk Projek Pembangunan KL Sentral. Projek ini telah siap pada tahun 2001.

KL Sentral Station

Pembiayaan dari Bank Pembangunan: RM 226 juta (2013)

Bertempat di Kuching, kompleks perikanan kerajaan itu mengandungi beberapa kemudahan untuk pendaratan, pengendalian, penyimpanan dan pemasaran ikan. Kemudahan di kompleks itu terdiri daripada jeti bot komersial, dewan pemasaran, pejabat pentadbiran, dewan serbaguna, ladang minyak, kemudahan air sisa, tempat penyimpanan kotak ikan, kantin dan loteng bersih. Kemudahan ini akan meningkatkan kecekapan pengurusan sumber industri perikanan dan meningkatkan kualiti dan nilai produk, menghasilkan keuntungan yang lebih tinggi untuk para nelayan.

LKIM Fishery Complex

Pembiayaan dari Bank Pembangunan: RM 500 juta (2009)

Jambatan Kedua Pulau Pinang sepanjang 24km itu dibina untuk mengatasi kesesakan lalu lintas di Jambatan Pulau Pinang lama yang dibina pada tahun 1986. Pada tahun 2006, ia telah diumumkan sebagai projek di bawah Rancangan Malaysia Ke-9. Pembinaan bermula pada tahun 2008. Bank membiayai sebahagian pembinaan melalui kemudahan penyambung (bridging facility) RM 500 juta untuk memudahkan keperluan pembiayaan projek. Jambatan itu dibuka kepada lalu lintas pada 2014 dan kini merupakan jambatan kedua terpanjang di Asia Tenggara.

Jambatan Kedua

Pembiayaan dari Bank Pembangunan: RM 6.7 bilion (2009)

Projek Elektrifikasi Landasan Berkembar yang merentasi Perak, Pulau Pinang, Kedah dan Perlis melibatkan pemasangan dan elektrifikasi landasan berkembar sepanjang 329km bagi menggantikan landasan tunggal sedia ada yang menghubungkan Ipoh di Perak sehingga ke Padang Besar di Perlis. Projek itu adalah sebahagian daripada pelan induk untuk menambah baik sistem pengangkutan awam di Malaysia. Pada tahun 2021, perkhidmatan KTM ETS telah mengangkut sekitar 615,000 penumpang.

KTM ETS Ipoh

Pembiayaan dari Bank Pembangunan: RM 41 juta (2009)

Asrama kediaman itu dibina untuk menampung 1,500 pelajar dari kampus Politeknik Jeli di Kelantan. Pelajar daripada latar belakang yang kurang bernasib baik, termasuk mereka dari kawasan luar bandar atau keluarga berpendapatan rendah, mungkin menghadapi cabaran tambahan dalam mengakses pendidikan tinggi. Dengan menyediakan asrama ini, padang permainan diratakan dan pelajar dari semua latar belakang dipastikan mendapat peluang yang sama untuk mengejar matlamat akademik mereka - sekali gus meningkatkan akses kepada pendidikan.

Polytechnic Hostel