Privacy Notice

This Privacy Notice is issued by Bank Pembangunan Malaysia Berhad and all its direct and indirect subsidiaries (hereinafter referred to as 'BPMB Group'). As part of BPMB Group's day to day operation, BPMB Group collects your Personal Data when you apply, subscribe our services, communicate and engage with us in whatsoever manner. In return, we may use this information to provide you with our services, maintain our records or send you relevant information, where applicable.


Under the Personal Data Protection Act 2010 ('PDPA'), we are required to inform you:

that your personal data is being processed by or on behalf of BPMB Group, and shall provide a description of the Personal Data to you;
 
the purposes for which the Personal Data is being or is to be collected and further processed;
 
of any information available to BPMB Group as to the source of that Personal Data;
 
of your right to request access to and to request correction of the Personal Data and how to contact BPMB Group with any inquiries or complaints in respect of the Personal Data;
 
of the class of third parties to whom that BPMB Group discloses or may disclose the Personal Data ;
 
of the choices and means BPMB Group offers you for limiting the processing of the Personal Data, including Personal Data relating to other persons who may be identified from that Personal Data;
 
whether it is obligatory or voluntary for you to supply the Personal Data; and
 
where it is obligatory for you to supply the Personal Data, the consequences if you fail to supply the Personal Data.

Your privacy is therefore matters to us and we are committed in protecting your Personal Data by collecting and using your Personal Data in accordance with the PDPA.


For the purposes of this Privacy Notice, please note that:


"Personal Data" refers to any information which relates directly or indirectly to you and/or your transactions with BPMB Group. This information may include your name, NRIC number, address, occupation, contact details, the type of products and/or services rendered to and such other necessary information regarding yourself and your transaction(s) including Sensitive Personal Data.


"Sensitive Personal Data" refers to any Personal Data consisting of information as to your physical or mental health or condition, your political opinions, religious beliefs or other beliefs of a similar nature, the commission or alleged commission by you of any offence or any other Personal Data as the Minister may determine by order published in the Gazette.


Type of Personal Data Collected and How BPMB Group Collect it


In order to enable BPMB Group deal with your inquiries or to provide you with BPMB Group’s services, BPMB Group may be required to collect, use, disclose and store (i.e. "process") your personal and/or financial data. Such personal and/or financial data is required amongst others to:


establish your personal identification and background;
 
establish your financial standing and creditworthiness where required; and/or
 
supply you with any of BPMB Group services applied for.
 

We may also obtain the above information about you from the following sources:

 
Your relationship with BPMB Group, for example information provided by you when using BPMB Group services, when taking part in customer surveys and during performance of financial reviews ;
 
Your verbal, written and/or electronic communications with BPMB Group;
 
Third parties connected with you, such as joint account holder, security providers and guarantor(s) subject to your prior consent; and
 
Any other sources which you have given your consent to disclose information relating to you and/or where not otherwise restricted.

 

The Personal Data collected can be either mandatory or optional. Mandatory Personal Data are your information that required so that BPMB Group can provide you with the required services. If you do not provide BPMB Group with the mandatory Personal Data, BPMB Group will not be able to provide you with those services. Optional Personal Data are your information that are not obligatory to be provided to BPMB Group. lf you do not wish to provide your optional Personal Data, you may still apply for BPMB Group services. Mandatory and voluntary Personal Data may differ for BPMB Group various services and these will be indicated in letter of offer of BPMB Group services.

 

How BPMB Group Use Your Personal Data


Other than as stated above, BPMB Group may use your Personal Data for one or more of the following purposes:


Manage and maintain your information through regular updates, consolidation and improving the accuracy of BPMB Group records. In this manner BPMB Group can respond to your enquiries, complaints and to generally resolve disputes quickly so that BPMB Group can improve BPMB Group’s business and your relationship with BPMB Group;
 
Conduct research for analytical purposes, data mining and analyses of your transactions /use of services to better understand your current financial position and future needs. BPMB Group will also produce data, reports and statistics from time to time, however such information will be aggregated so that your identity will remain confidential. Sometimes it may be necessary if required, to verify your financial standing through credit reference/reporting checks;
 
Comply with the requirements of any Laws binding on BPMB Group such as conducting anti-money laundering checks, crime detection/prevention, prosecution, protection or enforcement of BPMB Group’s rights to recover any debt owing to us including transferring or assigning BPMB Group’s rights, interests and obligations under any of your agreement with BPMB Group;
 
Perform shared services within BPMB Group such as audit, compliance, legal, human resource, risk management including assessing financial and insurance risks;
 
Outsourcing of business and back-room operations within BPMB Group; and
 
Any other purpose(s) that is required or permitted by any law, regulations, guidelines and/or relevant regulatory authorities.

BPMB Group will seek your consent before using your Personal Data for a purpose other than those that are set out in this Privacy Notice and/or in the terms of any of your agreement (s) with the BPMB Group.


Disclosure of your Personal Data


As part of providing you with BPMB Group’s services, BPMB Group may be required to disclose certain information about you to the following third parties:


BPMB Group’s agents, service providers, vendors and /or professional advisers such as accountants, auditors, lawyers, financial advisers who assist BPMB Group in processing, administering, fulfilling transactions or providing value added services that you have requested;
 
any person authorized or appointed by you to give instructions to BPMB Group on your behalf such as your agents, accountants, auditors, lawyers, financial advisers, brokers and intermediaries;
 

any person(s) connected to the enforcement or preservation of any of BPMB Group’s rights or transferring the rights and obligations under your agreement(s) with BPMB Group;
 

any third party(ies) arising from the restructuring of facilitiy(ies) granted to you, sale of debts, acquisition or sale of any company by BPMB Group provided that the recipient uses your information for the same purpose(s) as it was originally supplied to BPMB Group and/or used by BPMB Group;
 

other financial institution(s) for the purpose of fulfilling the transactions required by you;
 

any rating agency(ies),credit reporting agencies, insurer(s), insurance broker(s), re-insurers or direc/indirect provider(s) of credit protection and in the event of default of a facility granted to you, to debt collection agencies; and/or
 
any competent authority(ies) and/or regulator(s), including foreign regulator(s) for the performance of their functions, subject at all times to any laws, including foreign laws applicable to the BPMB Group.
 

Otherwise, BPMB Group will not disclose your information to others, except where:


BPMB Group are permitted to do so by you;
 
BPMB Group are required or permitted to do so by law;
 
required or authorized by any order of court, tribunal or authority, whether governmental or quasi-governmental with jurisdiction over BPMB Group;
 
BPMB Group may transfer rights and obligations under BPMB Group’s agreement(s) with you; and/or
 
BPMB Group are required to meet BPMB Group’s obligations to any relevant regulatory authority.
 

But rest assured, that at all times, BPMB Group will respect and protect the privacy and confidentiality of your Personal Data.


Security of your Personal Data


BPMB Group place great importance in ensuring the security and confidentiality of your Personal Data and regularly review and implement up-to-date technical and organizational security measures when processing your Personal Data.


Retention of Personal Data


Your Personal Data will be retained in compliance with this Privacy Notice and /or the terms and conditions of your agreement(s) with any BPMB Group entity for the duration of your relationship or for such period as may be necessary to protect the interest of both BPMB Group and you. Such retention is also necessary as required by law or in accordance with BPMB Group internal policies.


Your Rights to Access and Correct Personal Data


If you wish to access and/or make changes to your Personal Data, you can make a written request and BPMB Group will endeavor to comply with your request to access and/or correct your Personal Data within 30 days of receiving your written request and the relevant processing fees. Please note that BPMB Group may withhold access to your Personal Data in certain situations, for example when BPMB Group is unable to confirm your identity, where the information requested is a confidential commercial nature or when there are repeated requests for the same information. Nevertheless, BPMB Group will notify you of the reason(s) for not being able to accede to your request. BPMB Group may also request for more documentary evidence to avoid incidence of fraud and/or inaccurate information.


In order to enable BPMB Group serve you better, BPMB Group seeks your assistance to continuously keep your Personal Data up to-date.


Where the Personal Data Provided by You is Incomplete


It may be obligatory for you in some instances to provide certain Personal Data to enable BPMB Group to process your application or subscribe to some of BPMB Group’s services. If you are unable to or decline to provide such obligatory Personal Data, BPMB Group may not be able to process your application or provide you with the said services.


Revisions to the Privacy Notice


This Privacy Notice may be revised from time to time and if there is/are any revision(s), it will be posted on BPMB Group's website and/or other means of communication deemed suitable to BPMB Group. However any revision(s) will be in compliance with PDPA.


Enquiries/Complaints


If you have any enquiries or complaints concerning this Privacy Notice, you may contact BPMB Group‘s Data Protection Officer at the following:-


Telephone No.      : +60 3 2611 3888 (ext. 3361 or 3215)


Mailing Address  : Level 7, Menara Bank Pembangunan, Bandar Wawasan,No 1016, Jalan Sultan Ismail, 50250 Kuala Lumpur


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NOTIS KERAHSIAAN

Notis Kerahsiaan ini dikeluarkan oleh Bank Pembangunan Malaysia Berhad dan semua syarikat subsidiari sama ada langsung atau tidak langsung (“Kumpulan BPMB”). Sebagai sebahagian daripada operasi perniagaan hari-ke-hari kumpulan BPMB, Kumpulan BPMB mengumpul Data Peribadi anda apabila anda memohon untuk menggunakan mana-mana perkhidmatan kami atau berkomunikasi dengan kami atau penglibatan anda dengan pihak kami secara apajua cara. Sebagai balasan, kami mungkin menggunakan maklumat ini untuk memberikan anda perkhidmatan kami, mengekalkan rekod kami atau menghantar maklumat yang bersesuaian kepada anda, mana-mana yang bersesuaian.


Di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“APDP”), kami dikehendaki untuk memaklumkan kepada anda berkenaan:


bahawa data peribadi anda itu sedang diproses oleh atau bagi pihak kami, dan hendaklah memberikan perihalan data peribadi itu kepada anda;
 
maksud yang baginya data peribadi itu sedang atau akan dikumpulkan dan diproses selanjutnya;
 
apa-apa maklumat yang ada pada kami tentang sumber data peribadi itu;
 
hak anda untuk meminta akses kepada dan untuk meminta pembetulan terhadap data peribadi dan bagaimana untuk menghubungi kami tentang apa-apa pertanyaan atau aduan berkenaan dengan data peribadi;
 
golongan pihak ketiga yang kepadanya pihak kami menzahirkan atau boleh menzahirkan data peribadi itu;
 
pilihan dan cara yang ditawarkan oleh kami kepada anda bagi mengehadkan pemprosesan data peribadi, termasuklah data peribadi yang berhubungan dengan orang lain yang boleh dikenal pasti daripada data peribadi itu;
 
sama ada wajib atau sukarela bagi anda untuk memberikan data peribadi itu; dan
 
jika wajib bagi anda untuk memberikan data peribadi, akibat kepadanya jika anda tidak memberikan data peribadi itu.

Kerahsiaan anda adalah penting untuk kami dan kami adalah komited untuk melindungi Data Peribadi anda dengan mengumpul dan menggunakan Data Peribadi anda menurut APDP.


Bagi maksud Notis Kerahsiaan ini, sila ambil perhatian bahawa:


“Data Peribadi” merujuk kepada apa-apa maklumat yang berkaitan secara langsung atau tidak langsung kepada anda dan/atau transaksi anda dengan kami. Maklumat ini mungkin termasuk nama, nombor kad pengenalan, alamat, pekerjaan, maklumat perhubungan, jenis produk dan/atau perkhidmatan melanggan dan apa-apa maklumat lain yang perlu mengenai diri anda dan urusan anda temasuk Data Peribadi Sensitif.


“Data Peribadi Sensitif” merujuk kepada apa-apa data peribadi yang mengandungi maklumat tentang kesihatan atau keadaan fizikal atau mental seorang subjek data, pendapat politiknya, kepercayaan agamanya atau kepercayaan lain yang bersifat seumpamanya, pelakuan atau pengataan pelakuan apa-apa kesalahan olehnya atau apa-apa data peribadi lain yang ditentukan oleh Menteri melalui perintah yang disiarkan dalam Warta;


Jenis Data Peribadi Yang Dikumpulkan Dan Bagaimana Ia Dikumpulkan


Bagi membolehkan kami mengendali pertanyaan anda atau untuk menyediakan anda dengan perkhidmatan kami, kami mungkin perlu mengumpul, mengguna, mendedah dan menyimpan (iaitu “memproses”) Data Peribadi dan/atau kewangan anda. Data Peribadi dan/atau kewangan seperti diperlukan antara lain untuk:


mengesahkan pengenalan peribadi dan latar belakang anda;
 
mengesahkan kedudukan kewangan dan kepercayaan kredit anda di mana perlu; dan/atau
 
membekalkan anda dengan mana-mana perkhidmatan yang berkaitan.


Kami juga boleh mendapatkan maklumat di atas mengenai anda daripada sumber-sumber berikut:

 

Hubungan anda dengan kami, sebagai contoh, maklumat yang diberikan oleh anda apabila menggunakan perkhidmatan kami, apabila mengambil bahagian dalam kaji selidik pelanggan dan semasa pelaksanaan semakan kewangan;
 
Komunikasi lisan, bertulis dan/atau elektronik anda dengan kami;
 
Pihak ketiga yang berkaitan dengan anda, seperti pemegang akaun bersama, penyedia keselamatan dan penjamin tertakluk kepada persetujuan anda; dan
 
Mana-mana sumber lain yang anda telah berikan persetujuan anda untuk mendedahkan maklumat berkaitan dengan anda dan/atau di mana tidak terhad sebaliknya.


Data Peribadi yang kami kumpulkan boleh dikategorikan sama ada mandatori atau pilihan. Data Peribadi mandatori adalah maklumat anda yang kami perlukan supaya kami dapat menyediakan anda dengan perkhidmatan yang diperlukan. Jika anda tidak memberikan kami Data Peribadi mandatori, kami tidak akan dapat menyediakan anda dengan perkhidmatan-perkhidmatan yang dikehendaki. Data Peribadi pilihan adalah maklumat anda yang tidak wajib untuk diberikan kepada kami. Jika anda tidak mahu menyediakan Data Peribadi pilihan anda, anda masih boleh memohon untuk perkhidmatan kami. Data Peribadi mandatori dan Data Peribadi pilihan mungkin berbeza bagi pelbagai perkhidmatan dan ini akan ditunjukkan dalam surat tawaran perkhidmatan kami.


Bagaimana Kami Menggunakan Data Peribadi Anda

                         
Selain daripada yang dinyatakan di atas, kami mungkin menggunakan Data Peribadi anda untuk satu atau lebih daripada maksud yang berikut:

Mengurus dan mengekalkan maklumat anda melalui kemas kini cara berterusan, penyatuan dan meningkatkan ketepatan rekod kami. Dengan cara ini kami boleh bertindak balas kepada pertanyaan, aduan dan secara amnya menyelesaikan pertikaian dengan segera supaya kami boleh meningkatkan perniagaan kami dan hubungan anda dengan kami;
 
Menjalankan penyelidikan untuk tujuan penganalisaan, pencarian data dan analisa transaksi/penggunaan perkhidmatan untuk lebih memahami kedudukan kewangan/pelaburan semasa anda dan keperluan masa hadapan. Kami juga akan menghasilkan data, laporan dan statistik dari semasa ke semasa. Bagaimanapun, maklumat tersebut akan digabungkan supaya identiti anda akan kekal sulit. Kadang-kadang, ia mungkin perlu jika diperlukan untuk mengesahkan kedudukan kewangan anda melalui rujukan cek atau laporan kredit;
 
Mematuhi kehendak mana-mana undang-undang yang mengikat kami seperti mengadakan pemeriksaan anti pengubahan wang haram, pengesanan/pencegahan jenayah, pendakwaan, perlindungan atau penguatkuasaan hak kami untuk mendapatkan apa jua hutang yang terhutang kepada kami termasuk memindahkan atau menyerahhak kami, kepentingan dan obligasi kami di bawah mana-mana perjanjian anda dengan kami;
 
Melaksanakan perkhidmatan perkongsian dalam Kumpulan BPMB seperti audit, pematuhan, perundangan, sumber manusia, pengurusan risiko termasuk menilai risiko kewangan dan insurans;
 
Mengaturkan perniagaan dan operasi dalam lingkungan Kumpulan BPMB; dan
 
Maksud lain yang dikehendaki atau dibenarkan oleh mana-mana undang-undang, peraturan-peraturan, garis panduan dan/atau pihak berkuasa yang berkaitan.


Kami akan mendapatkan kebenaran anda sebelum menggunakan Data Peribadi anda untuk tujuan selain daripada yang dinyatakan dalam Notis Kerahsiaan ini dan/atau dalam terma mana-mana perjanjian anda dengan Kumpulan BPMB.


Pendedahan Data Peribadi Anda


Sebagai sebahagian daripada menyediakan anda dengan perkhidmatan kami, kami mungkin dikehendaki untuk mendedahkan maklumat tertentu mengenai anda kepada pihak ketiga seperti berikut:


ejen-ejen kami, pembekal perkhidmatan, vendor dan/atau penasihat professional seperti akauntan, juruaudit, peguam, penasihat kewangan yang membantu kami dalam pemprosesan, mentadbir, memenuhi transaksi atau menyediakan perkhidmatan menambah nilai yang anda minta;
 
mana-mana orang yang diberi kuasa atau dilantik oleh anda untuk memberi arahan kepada kami bagi pihak anda seperti anda ejen, akauntan, juruaudit, peguam, penasihat kewangan, broker dan pengantara;
 
mana-mana individu atau orang yang berkaitan dengan penguatkuasaan atau pemeliharaan mana-mana hak kami atau memindahkan hak-hak dan obligasi di bawah perjanjian anda dengan kami;
 
mana-mana pihak ketiga yang wujud daripada penyusunan semula kemudahan yang diberikan kepada anda, penjualan hutang, pemerolehan atau penjualan mana-mana syarikat dengan Kumpulan BPMB dengan syarat penerima menggunakan maklumat anda untuk tujuan yang sama kerana ia pada asalnya yang dibekalkan kepada kami dan/atau digunakan oleh kami;
 
institusi kewangan yang lain bagi maksud memenuhi transaksi diperlukan anda;
 
mana-mana agensi penarafan, agensi-agensi laporan kredit, syarikat insurans, broker insurans, syarikat insurans semula atau pembekal langsung/tidak langsung perlindungan kredit dan sekiranya berlaku keingkaran kemudahan yang diberi kepada anda, untuk agensi-agensi kutipan hutang; dan/atau
 
pihak berkuasa berwibawa dan/atau pengawal selia, termasuk pengawal selia asing bagi pelaksanaan fungsi mereka, tertakluk kepada setiap masa pada mana-mana undang-undang, termasuk undang-undang asing berkenaan Kumpulan BPMB.


Sebaliknya, kami tidak akan mendedahkan maklumat anda kepada orang lain, kecuali di mana:


kami dibenarkan untuk berbuat demikian oleh anda;
 
kami dikehendaki atau dibenarkan untuk berbuat demikian oleh undang-undang;
 
dikehendaki atau dibenarkan oleh mana-mana perintah mahkamah, tribunal atau pihak berkuasa, sama ada kerajaan atau separa kerajaan yang mempunyai bidang kuasa ke atas Kumpulan BPMB;
 
kami boleh memindahkan hak dan obligasi di bawah perjanjian kami dengan anda; dan/atau
 
kami diperlukan untuk memenuhi kewajipan kami kepada mana-mana pihak berkuasa yang berkenaan.


Adalah ditegaskan bahawa pada setiap masa, kami akan menghormati dan melindungi privasi dan kerahsiaan Data Peribadi anda.


Keselamatan Data Peribadi Anda


Kami meletakkan seluruh kepentingan dalam memastikan keselamatan dan kerahsiaan Data Peribadi dan berterusan mengkaji semula dan melaksanakan pengemaskinian langkah-langkah keselamatan teknikal dan organisasi apabila memproses Data Peribadi anda.


Penyimpanan Data Peribadi


Data Peribadi anda akan disimpan selaras dengan Notis Kerahsiaan ini dan/atau terma dan syarat perjanjian anda dengan mana-mana entiti Kumpulan BPMB bagi jangka masa hubungan anda atau untuk apa-apa tempoh sebagaimana yang perlu untuk melindungi kepentingan kedua-dua pihak Kumpulan BPMB dan anda. Penyimpanan tersebut juga adalah diperlukan sebagaimana yang dikehendaki oleh undang-undang atau mengikut polisi dalaman kami.


Hak Anda Untuk Mengakses Dan Membetulkan Data Peribadi


Jika anda ingin mengakses dan/atau membuat pembetulan kepada Data Peribadi anda, anda boleh membuat permohonan bertulis dan kami akan berusaha untuk memenuhi permintaan anda untuk mengakses dan/atau membetulkan Data Peribadi anda dalam masa 30 hari selepas menerima permohonan lengkap anda dan yuran pemprosesan yang relevan.


Sila ambil perhatian bahawa kami boleh menolak permohonan anda untuk akses kepada Data Peribadi anda dalam keadaan tertentu, sebagai contoh apabila kami tidak dapat mengesahkan identiti anda, di mana maklumat yang diminta adalah bersifat sulit secara komersil atau apabila terdapat permintaan berulang untuk maklumat yang sama. Walau bagaimanapun, kami akan memaklumkan anda sebab-sebab yang kami tidak dapat memenuhi permintaan anda. Kami juga boleh meminta lebih banyak bukti bertulis untuk mengelakkan kejadian penipuan dan/atau maklumat yang tidak tepat.


Bagi membolehkan kami memberikan perkhidmatan yang lebih baik, kami perlu mendapatkan bantuan anda bagi memastikan Data Peribadi anda sentiasa dikemaskini.


Di Mana Data Peribadi Diberikan Oleh Anda Tidak Lengkap


Adalah wajib bagi anda dalam keadaan tertentu untuk menyediakan Data Peribadi tertentu untuk membolehkan kami memproses permohonan anda atau untuk anda melanggan perkhidmatan kami. Jika anda tidak dapat atau enggan memberikan apa-apa Data Peribadi mandatori, kami mungkin tidak dapat memproses permohonan anda atau menyediakan anda dengan perkhidmatan tersebut.


Semakan Kepada Notis Kerahsiaan


Notis Kerahsiaan kami boleh disemak dari semasa ke semasa dan jika terdapat sebarang semakan, ia akan dipaparkan di laman web Kumpulan BPMB dan/atau lain-lain cara komunikasi yang dianggap sesuai oleh kami. Walau bagaimanapun, sebarang semakan akan mematuhi kehendak APDP.


Pertanyaan / Aduan


Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan atau aduan mengenai Notis Kerahsiaan ini, anda boleh menghubungi Pegawai Perlindungan Data kami seperti berikut:-


No. Telefon      : +60 3 2611 3888 sambungan 3361 atau 3215


Alamat Surat Menyurat  : Aras 7, Menara Bank Pembangunan, Bandar Wawasan, Jalan Sultan Ismail, 50250 Kuala Lumpur